Welkom op de website van Zee kinderen
Universiteit en beroepsopleiding


Met middelbare school alleen kom je er niet. Als de kinderen uit deze omgeving geen vervolgopleiding kunnen volgen is het resultaat van hun schoolopleiding eigenlijk te weinig. In Las Peñitas en omgeving is vissen zo goed als het enige werk. Bovendien werk met een zeer lage en onzeker opbrengst. Een vervolgopleiding is dus noodzakelijk om een ander, rendabel beroep te kunnen uitoefenen. Zo zullen de kinderen van dit project zich uiteindelijk in hun eigen onderhoud moeten kunnen voorzien. Naast de financiele hulp die ze kunnen bieden aan hun familie zal hun vooruitgang in het leven een voorbeeldfunctie en stimulans zijn voor broertje en zusjes en andere kinderen uit het dorp.

Dat betekent dat ZeeKinderen dus ook zorgt voor de mogelijkheid om door te studeren aan de Unversiteit of via een vakopleiding. Alle opleidingen zijn in de stad Leon (6 universiteiten en vele vakopleidingen) wat 20 kilometer verderop ligt. De kinderen moeten dagelijks reizen of een onderkomen vinden in Leon. De studiekosten van het hogere onderwijs zijn aanzienlijk naast vervoer en onderdak wat ook nog betaald moet worden. Maar zoals gezegd, zonder vervolgopleiding zijn alle kosten en moeite van het lager en middelbare onderwijs bijna voor niks geweest.

Per kind dat een studie aan het  hoger onderwijs gaat volgen zoeken wij samen met de leerling een studiebeurs uit Nicaragua zelf. Zo’n beurs is een tegemoetkoming en dekt de kosten niet. (vb 50% beurs, medicijnenstudieboek van 150 dollar, 75 dollar eigen bijdrage van ouders met een inkomen van 80 dollar per maand).  Daarnaast zoeken wij 1 sponsor uit Nederland die rechtstreeks deze ene student gaat financieren.

ZeeKinderen is trots op Brenda Gonzalez onze eerste Universitaire student. Zij is in maart 2007 begonnen aan een medicijnen studie aan de UNAN in Leon, en heeft die inmiddels afgerond. Extra trots zijn we op Brenda aangezien de meeste meisjes uit haar mileu hun middelbare school niet afmaakt doordat ze op zeer jonge leeftijd zwanger raken, een kind krijgen en stoppen met hun studie.
Brenda heeft zich uit dit mileu geworsteld, is slim, serieus en een doorzetter.

Momenteel zijn er 2 studenten bezig met een vervolgopleiding en in 2014 starten er nog 3. Voor deze studenten zijn wij altijd op zoek naar sponsoren die 1 op 1 een student financieel ondersteunen. Indien de sponsor het leuk vindt kan hij contact hebben met zijn student, wat een extra waarde geeft aan financiele hulp bieden.