Welkom op de website van Zee kinderen
Onderwijs gratis in Nicaragua?


In Nicaragua is het onderwijs gratis. Zo wordt het althans gesteld. Helaas is dat in de praktijk een leugen. Er bestaat weliswaar geen schoolgeld maar onderstaande kosten moeten door de ouders voor ieder kind worden opgehoest:

Kleding

Schooloverhemd (2x), schoolbroek of rok (2x), schoolkousen (4x), schoolschoenen (2x), rugzak.

Schoolspullen

Schriften (30x), potloden, pennen, kleurtjes, gum, puntenslijper, lineaal, lijm, schaar, karton, crepepapier, passer, blocnotes (4x), handschriftboekjes.

Bijdrage in facilitaire kosten

Schoonmaak (als er niet genoeg is moeten de kinderen zelf schoonmaken), water, reparatie van bijvoorbeeld het dak, een ventilator, etcetera.

Lesboeken

Woordenboek (een spaanse en een engelse voor de middelbare scholieren).

Lesboeken (voor de middelbare scholieren).

Overige kosten

Examengeld, rapport (moet worden gekocht), excursies.

Zo gratis zijn de Nicaraguaanse staatsscholen dus. Als de kinderen bovenstaande spullen niet hebben mogen ze niet naar school. Als de uniformen niet in orde zijn krijgen ze van school op hun kop. Dus een paar keer op slippers naar school omdat er geen geld voor schoenen is betekent een standje. Bovendien is er veel schaamte bij de ouders. Zij houden hun kinderen soms liever thuis dan ze op slippers naar school te sturen.

De bovenstaande lijst kost ongeveer € 100,- per jaar per kind. Voor de ouders van de kinderen die wij steunen is dit meer dan een maandsalaris. En dat terwijl de meeste gezinnen uit meer dan 4 kinderen bestaan. Scholing is voor deze groep van allerarmste kinderen zonder ZeeKinderen gewoon niet mogelijk.